Kort om olika och roliga organiserade hund (Westie)-aktiviteter.

Agility

Att tävla agility är ett spännande äventyr för både dig och din hund. Det bästa med agility är att nästan alla hundar tycker att det är roligt. Kanske är det för att hunden både får använda sin hjärna och kropp och dessutom göra någonting tillsammans med dig.

Agility är en hinderbana för hundar som ska genomföras på tid. Mellan 15 till 22 olika hinder finns det på tävlingar. Några hinder ska hunden hoppa över medan andra ska den balansera på och så finns det tunnlar att springa igenom och pinnar som den ska gå slalom mellan. Alla hinder ska tas i en viss ordning, från rätt håll och på rätt sätt och dessutom även så snabbt som möjligt.

Läs mer

Våra små alerta Westisar älskar att göra olika aktiviteter tillsammans med oss. Det finns massor av olika saker och aktiviteter att göra tillsammans med din hund som inte bara kommer att knyta ett ännu tätare band mellan dig och din hund, men också fysiskt och mentalt stimulera din Westie.

Gör du och din Westie något särskilt ihop som ni älskar och som ni gärna vill dela med er av till inspiration för andra Westieägare i WiS – får du väldigt gärna dela med dig av din och din hunds upplevelse(r) till oss genom at skriva och skicka oss ett par rader och gärna bifoga foton eller en liten videosnutt, som läggs in här. 😊

BPH – Beteende- och personlighetsbeskrivning hund

BPH anger en beskrivning av hundars mentalitet och personlighet. Hundens reaktioner beskrivs och ger sammantaget en uppfattning om hundens mentalitet och personlighet. Den är utformad för att passa alla hundar. Det finns ingen övre åldersgräns, dock skall din hund ha fyllt 12 månader och vara ID-märkt och vaccinerad. 

Det fordras inga förberedelser och det finns inga krav på att din hund ska vara lydig.Vill du inte släppa hunden lös kan den ha en 15 meters lina på sig. Du som hundägare behöver inte ha några förkunskaper och du får instruktioner av testledaren om hur du ska gå till väga vid varje moment.

Informationsbroschyr

Info folder

Doga

Doga är en sorts yoga som du och din hund gör tillsammans.

Doga kan påverka din och din hunds fysiska och psykiska hälsa positivt och är till för att skapa ökad kroppskontroll, styrka, bättre andning, för att läka och möta sig själv. Dessutom främjas och fördjupas relationen mellan dig och din hund genom att ni guidar varandra och på så sätt lär känna varandra på ett nytt plan.

Under ett dogapass varvas yogaövningar, meditation och övningar med hunden. Alla övningar anpassas till dig och din hund. Du behöver inte vara vig och d.in hund behöver inte vara lugn. Det finns inget prestationstänk i dogan och ingenting som du kan lyckas eller misslyckas med. 
 

Exteriörbedömning av hund

Då de flesta av hundutställningarna i Sverige blivit inställda p.g.a. coronapandemien har Svensk Kennel Klubb, SKK, gjort det möjligt att få din hund exteriörbedömd.

På en exteriörbedömning får hunden en kvalitetsbedömning, däremot sker ingen konkurrensbedömning. Ck är ett kvalitetspris som kan delas ut på exteriörbedömning

Exteriörbedömningarna riktar sig till uppfödare och hanhundsägare som är i behov av ett exteriört kvalitetspris för att hunden ska gå i avel i den närmaste framtiden.

Exteriörbedömningen är öppen för hundar som är registrerade hos SKK och är lägst 9 månader.

Domaren som genomför exteriörbedömningen ska vara auktoriserad på rasen. Domaren kommer titta på hunden både i rörelse och uppställd, samt gå igenom den precis som på vanlig utställning. Hunden får en skriftlig kritik och tilldelas kvalitetspris Excellent, Very Good, Good, Sufficient, Disqualified eller Cannot be judged. Resultatet registreras i hunddata. 

Juniorhandling

Juniorhandling är en hundsport för ungdomar ml. 10–17 år. Handler är det engelska uttrycket för personen som visar hund på en utställning eller är förare till hunden på prov eller tävling. Att tävla i juniorhandling är både roligt och bra träning för att ställa din hund i "vanliga" ringen.

Denna tävlingsform bygger på, till skillnad från hundutställningar, att domaren bedömer den som visar upp hunden (handlern) istället för själva hunden. Alltså ska hundens utseende (exteriör) inte påverka domaren. Handlern ska visa upp hundens bästa sidor och samtidigt göra det så lätt som möjligt för domaren att bedöma hundens utseende och rörelser. En riktigt duktig handler märks knappt, utan domaren kan helt koncentrera sig på att studera hunden.

Domaren vill se en bra kontakt och ett fint samarbete mellan handler och hund. Det är handlerns uppgift att se till att hunden är bekväm med situationen och att den känner sig glad och trygg.  

Sveriges Hundungdom (SHU) är huvudman för juniorhandling. Du måste alltså vara medlem i SHU för att kunna tävla. Svenska Terrierklubben (SvTEK) anordnar tävlingar i juniorhandling på sina terrierutställningar och ett klubbmästerskap i slutet på året, så har man terrier och är medlem i SvTEK kan man även gå med i Terrierjuniorerna och tävla i juniorhandling inom klubben.

Nosework

Nosework är en hundsport där hunden får använda sitt luktsinne för att i olika miljöer söka efter dofter. Det ger hunden både mental och fysisk stimulans och är en rolig aktivering för både hund och förare. Nosework går enkelt att anpassa utifrån erfarenhet, resurser och kunskap. Därför passar den dem allra flesta hundar och ägare, oavsett ras, ålder, kunskap och tid.

I nedanstående länk kan du lära mer om hur du kan börja träna nosework hemma.  

https://www.agria.se/hund/artiklar/aktivering-och-traning/nosework/

Youtube

Rallylydnad

Rallylydnad kan beskrivas som avancerad vardagslydnad. 

Alla hundar och raser – storlek och ålder - kan träna Rallylydnad. 

Rallylydnad går ut på att hund och förare ska ta sig igenom en rallylydnadsbana genom glädje, kommunikation och samarbete. Rally i namnet betyder inte att det skall gå fort utan att hunden ”kör” en bana enligt ”kartläsarens”, förarens anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar, som har utformats av domaren (banan innehåller fler skyltar ju högre klass man tävlar i) som visar både vägen och vad som skall genomföras.  Rally banorna ser olika ut varje gång och har olika svårigheter allt efter vilken klass ni tränar/tävlar i. Till skillnad från vid vanligt lydnadsprov får man berömma och prata med hunden hur mycket som helst under tävlingen, men man får inte använda sig av föremål eller godis som belöning. I sin bedömning beaktar domaren samarbetet mellan hund och förare och hur väl momenten utförs.

För att starta med rallylydnad ska hunden ha lite grundkunskaper, som att på kommando sätta sig, lägga sig och ställa sig. Hund och förare ska även ha god kontakt med varandra.  

I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden. I högre klasser ska hunden vara okopplad genom hela banan. 

Nedanstående finner du en link till Youtube som visar Nybörjarklass i Rallylydnad 

Youtube

Tränar och kanske tävlar du och din Westie i Rallylydnad-– får du väldigt gärna dela med dig av din och din hunds upplevelse(r) till oss genom at skriva ett par rader, som läggs in här. 😊  

Ringträning

Ringträning är ett annat ord för utställningsträning. I ringträning lär du dig hur det går till att ställa ut din hund. Du lär även att plocka fram din hunds och dina egna bästa sidor inför en utställning genom att träna hur du visar upp hunden i rörelse samt hur du ställer upp hunden för domaren.

Sök (personsök, kantarellsök, leksaker)

I föremålssök får hunden använda nosen för att leta upp föremål:

– En rolig utmaning, som stimulerar både hundnos och förare!

Föremålsök innebär att hunden skall leta i en upptrampad ruta efter roliga saker, när man gör prov så är det på tid.

Att söka efter personer eller leksaker på ett fält eller i skogen är också rolig och utmanade träning. När hunden spårar får den arbeta både fysiskt och mentalt, den måste lita till sin egen förmåga och det stärker dess självförtroende när den lyckas! 

Principen med en sökövning är att hunden ska lära sig att söka inom ett särskilt område, en ruta. Börja med att gå runt och zick-zack i en ruta, till exemple 10 meter bred x 20 meter djup, detta för att hunden ska förstå att den ska leta inom området där det luktar människa. Genom att du går zick-zack kan hunden inte spåra utan måste lyfta upp nosen mot vinden och det är detta som kallas söka.

Låt hunden titta på när du lägger ut ett förmål, gärna favoritleksaken. Tänk även nu på att gå i zick-zack. Låt hunden se att du tappar föremålet någonstans i rutan. Släpp hunden och bli imponerad över hur lätt den kommer att hitta leksaken. Så småningom kan man bege sig till en skog och låta personer gömma sig och låta hunden hitta dem.

Viktigt när du tränar sök är att i början låta hunden jobba i motvind och att du sätter på ett så kallat sökskynke på hunden. Hundar får inte springa lös i skog och mark. Kontakta en brukshundklubb för mer information och tips om kurser.

Trix

ALLT vi lär våra hundar är trix. Hunden vet ju inte om trixet är för vardag, tävling, eller för att roa eller kanske imponera andra. Det är upp till dig hur trixet ska se ut.

Vad ska man tänka på om man vill lära sin hund några trick?

– Du ska ha tre saker: Tålamod, tålamod och tålamod. Det måste man ha om man ska lyckas, många tröttnar för att hunden inte lär sig på en gång.

Kom ihåg att alltid hålla träningen positiv och rolig!

Läs mer

Utställning

Det ursprungliga syftet med hundutställning är att utvärdera avelsresultat med fokus på rastyp, konstruktion och sundhet. Men idag är det mer en mycket trevlig, social hobby att ställa ut sin hund. Man träffar likasinnade och får ägna en hel dag till att prata hund. Men allt går ändå ut på att hunden ska jämföras med idealhunden som den beskrivs i varje rasstandard.

Varje domare gör sin egen bedömning av hur din hund motsvarar standarden. Ena dagen kan den vinna Bäst i ras och när den nästa dag visas för en annan domare så kan den få en sämre bedömning och bli helt oplacerad. Det är viktigt att komma ihåg att hunden ändå är densamma!

Läs mer

Viltspår

Viltspår är en fantastisk aktivitet för hunden. Den får genom denna aktivitet både fysisk och mental stimulering då den använder både kropp och knopp för att spåra. Aktiviteten stärker även din relation med hunden. 

Att träna sin hund i att följa ett speciellt spår oavsett vad som händer runt omkring, i vilket väder som helst, i vilken terräng som helst och vid vilken tid på dygnet som helst.

Det är en rejäl utmaning, både för dig och för din hund. Nästan alla hundar som gillar att spåra passar att tränas i viltspår.. 

Läs mer

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå