Viltspår

Viltspår är en fantastisk aktivitet för hunden. Den får genom denna aktivitet både fysisk och mental stimulering då den använder både kropp och knopp för att spåra. Aktiviteten stärker även din relation med hunden.
Att träna sin hund i att följa ett speciellt spår oavsett vad som händer runt omkring, i vilket väder som helst, i vilken terräng som helst och vid vilken tid på dygnet som helst.
Det är en rejäl utmaning, både för dig och för din hund. Nästan alla hundar som gillar att spåra passar att tränas i viltspår..

Vad som behövs förutom en hund är en spårsele, som passar hundens storlek, en spårlina som är mellan 5 och 10 meter, och blod.

Ett viltspår är ett spår som har anlagts av en mänsklig spårläggare. Spårläggaren använder en skank (ett ben) från ett vilt djur, vanligtvis ett klövdjur, som släpas i spåret. Dessutom skvätts blod ut i spåret, ofta nötblod eller blodpulver som blandats med vatten. Hunden ska spåra vittringen från blodet och skanken, inte spårläggarens vittring. Viltspår ska ligga en stund innan hunden får gå spåret.

När du och hunden på väg till spåret, hunden ska ha koppel på sig, spårselen sätter du på först när ni är helt nära spåret.
När hunden har fått sele och lina på sig, går ni tillsammans fram till spårbörjan, du pekar och visar hunden med lugn röst på platsen.
Hunden kommer säkert att börja nosa och kanske till och med slicka på blodet. Beröm.
Ge hunden tid att försöka följa spåret, det är ingen brådska, men så fort hunden börjar gå iväg i spårriktningen berömmer du med låg, lugn röst. Vid spårets slut, ge hunden beröm och godis så att den förstår att spåruppdraget är slut och att den varit duktig.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå