Skötsel av Westies

Förutsättningarna för hundens hälsa är inte bara rätt näring, adekvat motion och mänsklig kontakt. Regelbunden och noggrann kroppsvård krävs också.

Det handlar om förutom pälsvård, rengöring av öron och ögon, tandvård, vård av klor och tassar och - vid behov - parasitbehandling.
Ta för vana att ”gå igenom” din hund en gång i veckan med exempelvis kloklippning, och en titt i öronen och munnen.

Pälsvård

En Westiepäls har två lager hår: underpälsen är ett mjukt och tätt hårlager och strävt lager  täckhår.
Täckhåren är vatten- och smutsavvisande.

Det är viktigt, om du vill bevara den ras-typiska pälsen som är karakteristisk för en Westie, att du sköter din hunds päls på rätt sätt.
En Westies päls sköter du i vardagen med en liten borste, en stålkam med, med ett bra avstånd mellan tänderna och en finare kam. Hunden bör borstas en gång i veckan.

Du börjar först borsta hundens päls med borsten och sedan kammarna för att se till att inga tovor finns kvar. Den fina kammen används i slutet av borstningen för att ta bort eventuell under ull.

Om du börjar borsta hunden redan från att den är en valp, blir det en rutin från början och hunden kommer snabbt att vänja sig vid det. Om du slarvar med den regelbundna pälsvården, kommer pälsen att tova och eksem kan uppstå på hunden under det tovade håret. Det gör ont på hunden när tovorna skall redas ut - detta görs med borsten eller den ”grova” kammen – så du kan inte klandra den i att göra motstånd eller säger ifrån att det gör ont. Försök därför undvika att komma så långt. När du borstar och sköter hunden regelbundet tar du de stora tovorna i ”upploppet” och hunden ser alltid välvårdad ut.

Var särskilt noga med att borsta bakom öronen, på bröstet, under armhålorna och ner längs bakbenen, för här tovar pälsen snabbt.
Glöm ej "skägget" när du sköter om din hund. Nospartiet och skägget ska rengöras från matrester efter varje måltid och rengöras med en fuktig trasa.
Håll rent runt könsorgan och analöppning. 

Bad

En Westie ska aldrig badas, bara borstas regelbundet. Vid tvätt blir pälsen mjukare, underullen blandar sig med de sträva täckhåren och hunden blir nästan omöjlig att trimma. Att bada hunden för ofta förstör både hudens naturliga pH-värde och hårstrukturen.

De sträva täckhåren blir mjuka och tappar förmågan att naturligt avvisa vatten och smuts.

En Westie kan dock behöva sköljas om det behövs.

Om du behöver bada och schamponera din hund, ibland är det oundvikligt, se till att du har ett bra PH neutralt schampo och att hunden är helt torr innan den släpps ut, särskilt under vinterhalvåret.

Ju mer man badar eller sköljer av en Westie ju smutsigare blir den!

Se till att det gått minst 14 dagar efter bad (var hunden blivit schamponerad) om den skall trimmas.

En Westie rekommenderas att trimmas för första gången vid 3-4 månaders ålder. Denna trim kallas valptrim. Pälsen får INTE klippas, då den förlorar sin sträva karaktär och därmed dess smutsavvisande förmåga.
Vid trimning avlägsnas de döda håren och en ren under ull som ger plats för bildandet av en ny päls.

Hur ofta ska en Westie trimmas?

Pälsen på en Westie bör trimmas 5–6 gånger per år. En trimmad och sträv päls håller ifrån sig smuts och blir därför lättskött.

Det är bäst att hunden trimmas regelbundet eftersom pälsen blir bättre att arbeta med och processen mindre svår för hunden. De sträva hårstrån växer bara till en längd av 5-10 cm, varefter de faller av. De lösa, döda hår plockas av med tummen och pekfingern eller lock för lock med hjälp av en trimkniv.

Först vid trimningen får Westisen sitt rastypiska utseende.

Att trimma en Westie korrekt är en konst som bäst utförs av en sakkunnig, professionell hundtrimmare.

I allmänhet kan du räkna med trimning ca. var tredje månad. Om du är osäker, kontakta en erfaren trimmer. En trimning kan ta upp till 4 timmar, så se till att din hund är väl rastad innan du lämnar in den till trim.

Eftertrimning bör ske ca. 6-8 veckor efter själva trimningen. Eftertrim kan kallas oxå "putsning" av pälsen. Dvs. att du tar bort den överflödiga under ullen så att den nya pälsen kan växa fram och pälsen framstår blank och sträv på hunden. Om du väljer att få din Westie trimmad 5 gånger om året, är eftertrim helt onödigt.

Mellan trimningarna är det viktigt att ni kammar igenom grundligt med borste/karda och stålkammen. Glöm inte frambensvecken och ljumskarna. Försök att ställa upp hunden på något halkfritt underlag så att det är enklare att pyssla med den. Att sköta om sin hund kan bli en mysig stund som stärker banden mellan er.

Rengöring av ögon och öron.

Ibland samlas sekret i hundens ögonvrå. Det tas försiktigt bort med en bit köksrulle eller toapapper.

Ögonirritationer och mild inflammation orsakad av damm eller drag, kan behandlas med ögondroppar från veterinären. Mörka ränder av tårar från ständigt rinnande ögon är ett tecken på irritation. I detta fall bör du kontakta veterinären.

Öronen bör kontrolleras regelbundet. Om hunden skakar huvudet kraftigt, ständigt kliar sig i örat eller om du märker en illaluktande lukt kan orsaken vara kvalster, svamp eller öroninfektion. Sök i detta fall veterinärråd.

Tandvård

Din hunds tänder och tandkött bör kontrolleras regelbundet. För mycket plack, tandsten kan leda till tandköttsinflammation och tandvärk och måste avlägsnas hos veterinären - på lång sikt kan det leda till tandförlust.

Alla hundar är värda att behålla tänderna i ålderdomen.

Det mest effektiva sättet att förhindra tandförlust (och dålig andedräkt) på din hund är att borsta tänderna. Ca. 5 min. tandborstning om dagen gör stor skillnad för hunden som undviker tandvärk och tandlossing.

Om din hund borstar tänderna är det viktigt att börja försiktigt och sedan gradvis öka med några minuter dag för dag.

Använd en mjuk tandborste, en fingertopp eller en liten bit av ett icke-vävt tyg Micro - om hunden är ovan.

Om du vill använda en tandkräm, välj en som är lämplig för hundar! Mänsklig tandkräm är giftig för hundar!

Hur man borstar hundens tänder - Se länkarna nedan

https://www.agria.se/hund/artiklar/skotsel-och-vard/sa-borstar-du-hundens-tander/

https://www.youtube.com/watch?v=5y7Gu55Kqws

Skötsel av klor och tassar

Klor

Om hunden inte har möjlighet att träna på en hård yta slits klorna inte tillräckligt. När klorna blir för långa böjer de sig och rör vid marken. För långa klor är i vägen när hundar springer, kan fastna lättare, belasta tassarna felaktigt och kan till och med orsaka permanent snedställning av benen.

Klorna måste kontrolleras regelbundet och skäras efter behov.

För de flesta hundar räcker det med att få klorna klippta någon gång i månaden men klotillväxten är individuell precis som slitaget, så en del behöver kloklippning oftare eller mer sällan. Klorna på sporrarna kan behöva klippas oftare än de övriga, eftersom de inte nöts naturligt när hunden går.

Många hundar tolererar att man klipper deras klor, men en del kan vara rädda om tassarna. Det är bäst att träna valpen på kloklippning redan tidigt så att det blir en del av vardagen.

Klorna är försedda med blodkärl och nerver, så det är mycket viktigt att du bara klipper den yttre delen av klon, som inte genomströmmas av blod och nerver. Om klorna är mycket långa bör du lämna klo-klippningen till veterinären. Nerven växer med klon och når ofta hela vägen ut i spetsen. Nervskador är smärtsamma för hunden och resulterar oftast i kraftig blödning.

Klipp gärna klorna ca en gång i veckan. Bättre att klippa lite och ofta än mycket och sällan. Räcker att klippa någon millimeter. Vissa föredrar en elektrisk fil. Byt tång när den börjar att bli slö. Är olyckan framme och du/Ni råkar klippa i pulpan så att det börjar blöda är det bra att ha antingen blod-stopp eller potatismjöl hemma att ta på.

Tassar

Välskötta tassar har bättre förutsättningar att stå emot väder och vind. Torka alltid tassarna torra när ni varit ute i regn eller snö. Glöm inte mellan tårna. Ett bra och enkelt sätt att motverka uppkomsten av fukteksem och svamp i tassarna. Päls mellan trampdynorna bör du ansa regelbundet. På så vis torkar tassarna snabbare när hunden kommer in.

Om din hund har torra tassar kan du smörja in trampdynorna med en fet salva för att förebygga problem med sprickor. Smörj även tassarna när hunden har gått där de saltat i vintertid. Har de gått i salt så skölj även tassarna när ni kommer in. Saltet fräter tassarna annars.

Tänk på att smörja tassarna när du planerar vara inomhus en stund, så att salvan hinner gå in i huden. Håll ett öga på hunden eller avled med någonting gott precis när du behandlat tassarna, annars finns risk för att hunden slickar bort all salva från tassarna.

Har ni någonsin sett rödbruna missfärgningar på tassar på din hund? Det är väldigt vanligt och kan bero på jästsvamp. Man behandlar i stort sett alltid jästsvampsinfektioner i huden med antibakteriella och svampdödande schampo eller medel. Det finns många olika varianter i butik och även ett par starkare som kräver recept från veterinär.

Men en rödbrun missfärgning av päls behöver inte vara svamp! Hundens saliv, svett och tårvätska innehåller ett ämne som heter porfyrin. Porfyrin innehåller rött färgämne som vid kontakt med päls kan färga pälsen rödbrun. Detta syns mest på hundar med vit päls och det är vanligt att det syns under ögonen där tårvätska runnit eller mellan tår till följd av svettproduktion från trampdynorna. Den rödbruna missfärgningen av pälsen försvinner aldrig helt och måste växa ut.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå