Om rasen

Här kan ni läsa lite mer om rasen

West Highland White Terrier är glad, vänlig och modig med stort självförtroende och är med på allt. Westien är en intelligent, energisk och tålig hund som är väldigt självständig och ”lite” envis.

Den är en tuff och beslutsam liten hund som kan göra dem jobbiga att träna och en hel del tålamod och fasthet är nödvändigt.

De är livliga och roliga hundar men känner inte alltid att det är nödvändigt att lyda.

Dess stora sinne för humor gör den till en riktig retsticka, men den är samtidigt kärleksfull och snäll. Eftersom westien är en okuvlig vakthund skäller den gärna, men annars är den lugn och trygg. Westien älskar långa promenader och har visat sig vara en perfekt sällskapshund för aktiva människor.

West Highland White Terriers är ättlingar till den ursprungliga skotska jaktterrier som föddes i århundraden för att jaga rävar, grävlingar, uttrar och andra rovdjur.
Tidigare avlivades vanligtvis vita valpar när den vita färgen ansågs vara ett tecken på brist på mod; vita terrier var inte lämpliga för jakt.

Ändå satte vissa uppfödare sig bortom denna fördom. Från bevarade dokument vet vi att kung James I, som regerade i början av 1600-talet, beställde "små, vita jordhundar" ("terra" = mark på latin) från hertigen av Argylls avel.

Det fanns redan vita terrier vid den tiden, möjligen de första förfäderna till West Highland White Terrier.

Överste Malcolm anses vara grundaren av West Highland White Terrier. Legenden säger att överste Malcolm av misstag sköt sin favoritterrier - en hund i rödbrun färg - på jakt eftersom han hade misstagit den som en räv.

Då bestämde överste Malcolm sig bara på jakt med vita eller helt lätta terrier och han började avla sådana vita terrier för jakthundar. Dessa terrier kallades " Poltalloch terriers" efter Malcolm-familjens egendom.

 År 1904 presenterades rasen för första gången under namnet West Highland White Terrier, och 1909 erkändes West Highland White terrier som en oberoende ras av British Kennel Club, huvudorganisationen för de brittiska hundföreningarna.

Westisarna är idag uppskattade husdjur och följeslagare. Deras uppgift som ”modern Westie” är att agera som människans bästa vän, kamrat och familjemedlem. De är lättlärda, glada, nyfikna, modiga små hundar fulla av självförtroende och med en outtömlig energi. Samtidigt är de utmärkta vakthundar och trogna skydd för hus och mästare.

På grund av sin glada och älskvärda natur är de lika populära bland barn och vuxna och deras oberoende och harmoniska natur gör dem till självmedvetna familjemedlemmar.  

En terrier är under inga omständigheter en knähund och man bör aldrig betrakta dem som en sådan eller en leksak.
Det finns dock inget bättre än ett bra hund-människa förhållande, där hunden är en trogen partner och en loyal vän. Men även i det nära förhållandet med människan måste hunden fortsätta att vara en hund.
 

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå