Agility

Att tävla agility är ett spännande äventyr för både dig och din hund. Det bästa med agility är att nästan alla hundar tycker att det är roligt. Kanske är det för att hunden både får använda sin hjärna och kropp och dessutom göra någonting tillsammans med dig.

Agility är en hinderbana för hundar som ska genomföras på tid. Mellan 15 till 22 olika hinder finns det på tävlingar. Några hinder ska hunden hoppa över medan andra ska den balansera på och så finns det tunnlar att springa igenom och pinnar som den ska gå slalom mellan. Alla hinder ska tas i en viss ordning, från rätt håll och på rätt sätt och dessutom även så snabbt som möjligt.

När man tävlar i agility så ska man ta sig runt en hinderbana utan fel och så snabbt som möjligt. Mest av allt skall man ha riktigt roligt med sin hund. Agility är en hundsport som är öppen för alla raser och blandraser. Din hund får börja tävla agility när den har fyllt 18 månader.

På en tävling får du som förare uppmuntra och styra din hund med både rösten och handtecken. Däremot får varken du eller hunden röra vid varandra. Det är inte lätt att klara av ett lopp både felfritt och snabbt men vi kan lova att både du och din hund kommer att ha väldigt roligt tillsammans när ni tränar och tävlar.

På agilitytävlingar brukar man springa agilityklass och hoppklass. Båda är hinderbanor men agilityklassen har med klätterhinder så som a-hinder, balansbom och vippen. Varje balanshinder har kontaktfält som hunden måste sätta minst en tass på. På de flesta tävlingar har man både agilityklass och hoppklass. Gemensamt för både hopp- och agilityklass är hopphinder, mur, däck, långhopp, slalom (12 pinnar), tunnel och platt tunnel.

Youtube

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå