Vi som föder upp renrasiga hundar i Sverige är anslutna till och medlemmar i Svenska kennelklubben (SKK), följer deras avelspolicy och grundregler. Jordbruksverket och i vissa fall även Länsstyrelsens regler för hunduppfödare ska du också känna till och följa när du är hunduppfödare i Sverige.
West highland white terrier är en populär ras både i Sverige och hela världen med stor efterfrågan på valpar. Under den sista tio års perioden har det registrerats mellan 160-200 westies per år hos SKK.
En kennel skapar ett gott rykte genom att meritera sina avelsdjur. De flesta som är uppfödare tycker det är viktigt och roligt att meritera sina uppfödningar även om detta också är förknippat med kostnader till exempel i form av anmälningsavgifter, resor, utrustning och tid.
Westie är en ras som inte ingår i något hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben.
Som uppfödare av Westie har vi en viktig funktion att verka för att endast friska och sunda hundar finns och går i avel. Framgångsrika uppfödare ser till att inte para sina tikar för tidigt (vid minst 18 månaders ålder) samt utvärderar kontinuerligt sina uppfödningar. Vidare är det viktigt att uppfödare beaktar att inte para och göra kombinationer så att inavels graden blir för hög samt medverka till att öka populationen i rasen. Allt fler uppfödare och valpköpare uppmuntras till att genomgå BHP= beteende- och personlighetsbeskrivning, vilket är en test på hundens mentalitet.
Hanhundsägare och verksamma uppfödare med framgångsrika avelsdjur skall verka för att minska risken för matadoravel och ta kloka beslut för hur hanhunden används i avel. Det finns fördelar med att använda äldre hanhundar då möjligheten att under flera år följa kullsyskon och avkommor kunnat göras. Därför är det viktigt att unga hanar används måttligt för att minska risken för spridning av ärftliga åkommor som upptäcks och debuterar sent.